Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur tekniken fungerar i klippet ovan. Foto: Sissel Braekhus/ SVT Grafik

99 procent av PFAS försvinner med teknik som testas på SLU

Uppdaterad
Publicerad

Strängare regler gällande PFAS-nivåer i vatten väntas i såväl Sverige som EU. Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala har studerat reningsalternativ och testat en framgångsrik metod.

Det krävs särskilda metoder för att rena PFAS-förorenat vatten och i dag använder reningsverken aktivt kol. Men när gränsvärdet för mängden PFAS som får finnas i dricksvattnet sänks om två år blir metoden för dyr.

– Fyra nanogram per liter är ett väldigt lågt gränsvärde så vi behöver en teknik som kan ta bort mer PFAS i vattnet än det. Då är aktivt kol inte den bästa metoden – det är för dyrt, säger Lutz Ahrens, professor på SLU.

Kombinerar två metoder

Tekniken som testats på SLU är en kombination av två metoder – så kallade skumfraktionering och elektrokemisk oxidation.

Skumfraktionering är när luft tillförs i botten på en vattenbehållare. PFAS samlas då i ett skum på vattenytan som sedan kan tas bort. Därefter bryts ämnet ner till mindre beståndsdelar med hjälp av elektrokemisk oxidation. En metod där elektricitet och kemiska föreningar skapar en process som förstör PFAS.

Studien visar att 99 procent av PFAS i vatten försvinner efter att reningsprocessen är klar.

Hög vattenkvalitet

PFAS är svårt att bryta ner, sprids lätt i miljön och kan orsaka hälsoproblem hos människor och djur. En betydande spridningsväg är utsläpp av förorenat vatten. Det är därför angeläget att hålla mat och dricksvatten fritt från PFAS.

– Människor behöver inte oroa sig för att bli sjuka. I Sverige har vi väldigt hög standard på vattnet. Men vi vill alltid förbättra vattenkvaliteten för människors hälsa.

Så har studien gått till

• Testerna har gjorts på vatten som innehåller höga halter av PFAS – industriellt och kommunalt avloppsvatten samt lakvatten.

• Lakvatten, eller laksjöar, kommer ofta från nederbörd som passerat genom hushållsavfall och återfinns nedanför soptippar.

• Vid skumfraktionering tillförs luft i botten av en vattenbehållare. När luftbubblorna stiger mot ytan tar de med sig PFAS som då samlas i ett skum på vattenytan. Genom att ta bort detta skum blir det kvarvarande vattnet relativt PFAS-fritt.

• För att bryta ner PFAS till mindre beståndsdelar undersöktes elektrokemisk oxidation. Metoden visade sig ha förmåga att förstöra PFAS i det skum som bildas vid skumfraktionering.

Källa: SLU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.