Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
A-traktorer ökar explosionsartat – delar bilister i två läger Foto: Mats Hedström/SVT

A-traktorer ökar explosionsartat – väcker känslor: ”Borde inte finnas”

Uppdaterad
Publicerad

På bara ett år har A-traktorerna, som bara får köras i 30 kilometer i timmen, ökat med trettio procent i länet. Ett faktum som delar de vanliga bilisterna i två läger – för och emot.

I juli i år fanns 1 806 registrerade A-traktorer i Uppsala län, mot 1 402 vid samma tidpunkt 2021. Ökningen förklaras av en regeländring för två år sedan.

Då blev det tillåtet att göra om vanliga personbilar till så kallade A-traktorer genom spärr som begränsade hastigheten till 30 kilometer i timmen. En A-traktor får köras redan från det att man fyller 15.

Delar bilister

A-traktorer får köras på allmän väg. Men den låga hastigheten gör att de blir farthinder som kan stoppa upp den vanliga biltrafiken.

Det väcker olika reaktioner hos de vanliga bilisterna.

– Nej. De borde inte finnas, tycker Sandra Norman, som trots den åsikten har förståelse för att A-traktorerna skapar gemenskap bland motorintresserade ungdomar.

– Det är bra att ungdomen kan ta sig fram när de vuxna inte har tid, säger Jimmy Svärdström, som inte alls blir irriterad.

”Måste visa respekt”

Wille Holmberg ifrån Tierp i Norduppland fyller snart 15, och ska skaffa sig en egen A-traktor. Han har redan åkt en hel del a-traktor med äldre kompisar.

– Det kan bli som en bromskloss i trafiken. Men vi måste också kunna ta oss fram. Man får visa varandra respekt, tycker han.

En A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.

  • A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/tim. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.
  • För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.
  • Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort 16 år.
  • Fordonet ska vara utrustat med en så kallad LGF-skylt baktill, som talar om att traktorn är ett långsamtgående fordon.
  • Alla A-traktorer ska besiktas. När en bil byggs om till A-traktor ska den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas innan den tas i trafik. Därefter ska den regelbundet genomgå kontrollbesiktningar.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.