Abby, 18, är trans – utsätts för ständiga omvändelseförsök

Uppdaterad
Publicerad

Är det inte bara en fas? Ska du inte skaffa tjej snart? Så kan det låta när människor ifrågasätter Abbys sexualitet och könstillhörighet.

– Det är väldigt jobbigt, jag har en djup depression, berättar 18-åringen för SVT.

En rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar att unga hbtq-personer i Sverige utsätts för påtryckningar att förändra sin sexuella läggning. Det förekommer i både verbal och psykisk form, visar undersökningen.

Abby, som bor i Uppsala län och definierar sig som trans, är en av de som drabbats – och påtryckningarna kan komma från alla möjliga håll.

– Det är klasskamrater, lärare, vänner, familj... De är rädda för att saker förändras och de inte hänger med. I ett försök att stoppa förändringen så försöker de arbeta emot den, menar Abby.

Hör Abby berätta mer om sina erfarenheter i klippet.

Omvändelseförsök mot hbtq-personer

Rapporten beställdes av regeringen 2020 och är den första av sitt slag i Sverige.

Av de unga hbtq-personer som svarade på nationella ungdomsenkäten (totalt 882 personer) uppgav fem procent att de någon gång utsatts för omvändelseförsök, exempelvis någon form av behandling, hot om att tvingas gifta sig, ha blivit skickad på ”uppfostringresa”, hot att föras ut ur Sverige, eller andra former av hot, våld eller tvång.

Det vanligaste är att påtryckningarna kommer från andra unga eller familjemedlemmar. I rapporten beskrivs flera olika typer av omvändelseförsök:

  • Fysiskt våld: misshandel, begränsad tillgång till mat
  • Sexuellt våld: tvångsäktenskap, sexuella övergrepp
  • Psykiskt våld: stark kontroll, uttalade eller förtäckta hot, social isolering eller uteslutning, verbala kränkningar

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.