Sjukhuset hoppas att den nya metden ska kunna vara ett led i kampen mot antibiotikaresistens. Foto: SVT/Akademiska sjukhuset

Sjukhuset först att försöka rena toavattnet

Uppdaterad
Publicerad

Nu startas en unik reningsprocess på Akademiska sjukhuset. Tanken är att läkemedel ska bort från toavattnet.

Med hjälp av enzymer ska tio toaletter på Akademiska sjukhuset renas från läkemedelssubstanser. Projektet, som startar nu i slutet av augusti, är enligt sjukhuset det första i sitt slag. Rutiner, metoder och provtagning prövades i juni.

– Läkemedelssubstanser påverkar miljön och vi vill dra vårt strå till stacken. Förhoppningen med projektet är att vattnet ska vara så renat att man kan fundera på att det här som lösning i stället för att vattnet ska renas från läkemedelsrester i reningsverket, säger Sofia Schultz, miljöstrateg på Akademiska sjukhuset.

Fem substanser

Testerna görs under cirka två månader. De tio toaletterna är kopplade till samma avlopsstam. Projektet fokuserar på fem substanser som används mycket på sjukhuset: tre antibiotika, en smärtstillande substans och en blodtryckssänkande substans.

– Läkemedlen är utvalda antingen för att de har negativ påverkan på miljön eller för att de används mycket på sjukhuset, säger Sofia Schultz.

Under testet kommer prover att tas varje dag.

– Men det är inga snabba analyser och resultat, säger miljöstrategen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.