Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det råder ägg- och spermiebrist på Akademiska sjukhuset. Nu efterlyser embryologen Ludvig Ahrén, hans kollegor, men framför allt mottagarna som söker hjälp, fler utländska spermier. Hör mer om situationen i klippet. Foto: David Ryddell/SVT

Akademiska efterlyser utländska spermier: ”Långa väntetider”

Publicerad

Det råder ägg- och spermiebrist på Akademiska sjukhuset. Väntetiderna ökar och nu efterlyser Ackis spermier från donatorer med utländsk härkomst.

– Vissa kan få vänta flera år, säger Lotta Dahl, avdelningschef på Reproduktionscentrum.

På lördagen är det de ofrivilligt barnlösas dag. Ett tillfälle då människor som har svårigheter att bli förälder uppmärksammas. Just nu är det brist på både spermier och ägg i hela landet.

Får vänta på att bilda familj

– Bristen gäller framförallt människor med utländsk bakgrund från Afrika, Asien och Sydamerika. En tredjedel av våra patienter skulle behöva donator från ett icke-skandinaviskt land. De får nu vänta länge på möjligheten att bilda familj, Lotta Dahl.

En process att bli godkänd

På reproduktionscentrum vid Akademiska sjukhuset får 400-500 unika patienter vård varje år. Av dessa är 20-30 procent donationsbehandlingar. Väntetiderna för spermier och ägg varierar, 3-4 månader eller 6-8 månader och vissa fall flera år. Och för den som vill bli donator finns det en rad kriterier att leva upp till.

– Från donation till användning kan det ta ett år. Vi samtalar med patienten och undersöker bland annat ålder, nikotinanvändning och sjukdomshistorik. Det är en lång process, säger Lotta Dahl.

I klippet: Följ med till Akademiska där spermierna fryses in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.