Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Hailer, professor i ortopedi, hoppas att man ska kunna fortsätta använda den nya metoden i framtiden. Foto: Akademiska sjukhuset/SVT/Hanna Schück

Ny metod: Bakterieätande virus används för att behandla infektioner

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska har man som första sjukhus i landet provat en ny behandling av infekterade ledproteser – en komplikation som kan uppstå efter en knä- eller höftledsoperation. Nu hoppas läkarna att den nya metoden ska ersätta komplicerade operationer och månaders antibiotikabehandling.

– Det är jätteviktigt att vi får fler verktyg att behandla detta tillstånd med, säger Nils Hailer, professor i ortopedi.

Varje åt sätts det in uppemot 20 000 höftproteser i Sverige och cirka 15-16 000 knäproteser. Ofta för att leden slitits ut. Åtgärden brukar vara mycket framgångsrik enligt Nils Hailer, professor i ortopedi vid Akademiska sjukhuset.

– Men för en-två procent av patienterna finns den här komplikationen att man drabbas av en infektion kring protesen, säger han.

De som drabbas är ofta allmänt sjuka med flera diagnoser, stigande ålder och övervikt är också två riskfaktorer. Komplikationerna kan leda till smärta och allmän sjukdomskänsla med feber och frossa. Det kan också bildas en böld över det opererade området, som i värsta fall spricker.

– Det är en rätt hemsk komplikation och behandlingen är väldigt svår, säger Nils Hailer.

Eftersom proteserna sätts in på ett stabilt sätt är de svåra att få ut, menar han. Operationerna kan därför ta flera timmar och leda till flera liters blodförlust.

– Vi är ju ändå hyfsat duktiga på att behandla den här komplikationen, men det finns en viss procentsats 10-20 procent av patienterna som vi inte kan bota med dagens medel.

Hör läkaren berätta om den nya metoden i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.