Akademiska först med ny behandling vid ändtarmscancer

Publicerad

Från oktober inför Akademiska som första sjukhus i Sverige en ny form av brachyterapi vid ändtarmscancer. En behandling som innebär lägre stråldos och som är gynnsam för de äldre.

Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först i Sverige med en ny typ av behandling av ändtarmscancer; så kallad kontaktterapi. Tidigare har man enbart använts sig av extern strålning eller intern strålning med radioaktivt inlägg – behandlingstyper där man använder en hög strålningsdos och riskerar att stråla områden som inte är sjuka. Men tack vare den nya metoden kan en mindre dos användas med mer precision.

”God effekt”

– Fördelen är högre precision på mindre ytliga tumörer i ändtarmen, skriver Calin Radu, överläkare och chef för strålbehandlingen på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Behandlingen kan ges med god effekt på en centimeters djup. Man kan däremot inte behandla större eller djupare tumörer då strålningsdosen är låg.

Högre precision

– Det nya är att patienterna strålas lokalt med fotoner med låg energi vilket ger högre precision på ytliga tumörer, skriver Calin Radu.

Behandlingen går ut på att komma nära tumören med rektoskop och lågstråla tumören på nära håll istället för att lägga in radioaktivt inlägg. I och med den direkta kontakten med tumören får man den önskade effekten på tumören.

– Patienterna strålas tre, fyra gånger och erfarenheten är att den synliga tumören i mycket hög utsträckning försvinner, skriver Calin Radu.

Många fördelar

Fördelarna är att omgivande organ inte påverkas i lika hög grad som vid traditionell strålning med extern linjäraccelerator – något som riskerar att leda till ett framtida behov av stomi. Och metoden började användas i Tyskland på 1960-talet mot hud- och livmoderhalscancer och används sedan dess i Frankrike, Storbritannien, USA och Danmark, huvudsakligen mot ändtarmscancer.

– Vi räknar med att behandla cirka 20-30 patienter per år, främst patienter som remitteras hit från andra regioner. Målgruppen är i första hand äldre patienter med mindre tumörer som annars inte kan opereras.

”Slipper stomi”

I flertalet fall blir behandlingen ett komplement efter att tumören krympts med traditionell strålbehandling. Den nya metoden kommer också att användas inom ramen för en internationell studie ledd från Frankrike med fokus på patienter som inte har så avancerade tumörer.

– Dessa patienter kan genom kontaktterapin slippa opereras och få ha sin ändtarm kvar, skriver Calin Radu.

Ändtarmscancer

  •  Cancer i grov- och ändtarm (kolorektal cancer) är den näst vanligaste tumörformen i Sverige, efter prostatacancer hos män och bröstcancer hos kvinnor.
  •  Av cirka en tredjedel av patienterna, 2 000 personer, är tumören belägen i ändtarmen (rektum), det vill säga inom 15 centimeter från analöppningen.
  • Flertalet som drabbas av ändtarmscancer är över 70 år och tumörformen är något vanligare hos män.
  • Förekomsten av ändtarmscancer har ökat gradvis under de senaste decennierna för såväl män som kvinnor. I och med införande av screening i vissa landsting kan fler fall upptäckas tidigt och behandling sättas in.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.