Det råder stabsläge på Akademiska sedan datajournalsystemet havererat. Foto: TT

Akademiska i stabsläge – patientsystem nere

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder stabsläge på Akademiska sjuhuset och i hela Region Uppsala. Sedan 18-tiden på torsdagskvällen kan personalen inte jobba i datajournalsystemet Cosmic.

– Anledningen till att vi har förstärkningsläge eller stabsläge är att basen för vår verksamhet inte går att använda fullt ut, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset

Det är alltså Cosmic, datajournalsystemet, som havererade vid 18-tiden i går kväll. Tidigt på fredagsmorgonen kunde personalen gå in och läsa i systemet, men inte skriva in uppgifter.

Vad innebär det här?

– Det innebär att det blir svårare att utföra det jobb som ska göras. Vi får gå över till reservrutiner och de är inte lika snabba.

Jobba manuellt?

– Ja, och det finns rutiner för det.

Stabsläge, vad innebär det?

– Det innebär att vi kraftsamlar för att få i gång systemet. Vi förbereder oss för om den här situationen skulle vara länge.

Hela regionen drabbad

Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen var prognosen att systemet skulle vara i gång igen vid 17.30-tiden.

– Teknikerna säger att man har ringat in felet och man vet också hur det uppkommit.

Någon verksamhet som är särskilt drabbad av det här?

– Nej, alla drabbas lika mycket.

Och hela regionen är drabbad?

– Ja, både Akademiska och övriga regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.