Region Uppsala har drabbats av omfattande it-problem. Foto: TT/SVT

Region Uppsala inte längre i stabsläge – felet i it-systemet löst

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala drabbades av it-störningar i flera system under torsdagskvällen. Under fredagen gick man upp i stabsläge. Vid fyratiden på fredagen meddelar regionen på sin hemsida att problemen är lösta.

Enligt chefsläkare Fredrik Sund var det ett fel på en backupserver som gjorde att flera andra servrar fick problem.

Regionen har nu testat it-systemen och allt fungerar som det ska. 

– Sannolikheten för att något liknande ska hända igen är oerhört liten, säger Fredrik Sund.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala uppmärksammades it-problemen under torsdagskvällen.

– Då kom uppgifter om det var problem med störningar i vårt journalsystem när man skickade remisser mellan labb och röntgen, säger Fredrik Sund, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset.

Under natten identifierades felet och på morgonen började man få en bild av vilka system som drabbats.

Men problemet visade sig vara större än man tidigare trott.

– Man har inte sett den här typen av fel förut så man har kopplat in expertis för att jobba med det här nu, säger Fredrik Sund.

Enligt Region Uppsalas pressmeddelande påverkas patienter genom att bland annat SMS-tjänsterna inte fungerar som de ska.

Hur påverkas patienters vård?

– Det handlar om påminnelser som inte går ut, men själva besöken är fortfarande bokade. Det är inga problem att söka vård.

Hur allvarligt är problemet för er del?

– Det är ett omfattande bekymmer med många störningar som innebär mer administrativt arbete och det blir ett problem i sig. Det är också det som gjort att vi gått upp i stabsläge trots att problemet inte är akut i sig, säger Fredrik Sund.

Det är just nu oklart när problemet kan vara löst.

– Vi följer det här kontinuerligt under dagen och testar olika lösningar. Förhoppningsvis är det löst snart men i dessa Covid-tider är man beredd på allt, säger Fredrik Sund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.