Sjukhuspersonal på Akademiska jobbade trots bekräftad covidsmitta hemma

Uppdaterad
Publicerad

Tre anställda på Akademiska sjukhuset i Uppsala har tillåtits jobb, trots att de har sjuka personer i covid-19 hemma.

– Det finns en viss risk men vi anser inte att den är onödig, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala.

Anledningen till att regionen infört ett undantag för reglerna om familjekarantän är för att det just nu är ett ansträngt sjukhusläge tillsammans med personalbrist.  Vilket TV4 Nyheterna rapporterat om.

– Vi har hört från verksamhetschef att de har vänt på varenda sten men kan inte hitta ersättare och därför har vi infört den här undantagsföreskriften, säger Johan Nöjd.

Coronaviruset i Uppsala

Verksamhetschefen ska vid dessa tillfällen bedöma att den anställda är så pass viktig att patientsäkerheten kan vara hotad om personen inte kommer på jobb. Den anställda måste också känna att det är rimligt att gå och jobba menar Johan Nöjd.

I klippet ovan hör du om hur regionen värderar riskerna med undantaget.

Folkhälsomyndighetens förhållningsregler vid familjekarantän:

Har någon i hushållet bekräftad covid-19 får övriga i hushållet förhållningsregler. Reglerna talar om vad ni ska göra för att inte sprida smittan vidare.

Du som är hushållskontakt till någon med bekräftad covid-19 ses som ett misstänkt fall och får förhållningsregler. Det gäller:

  • oavsett om du har symtom eller inte
  • även om du är vaccinerad
  • oavsett ålder.

Du ska stanna hemma i minst sju dagar. Du som är i förskoleklassålder eller äldre ska även testa dig:

  • Har du symtom rekommenderas du att testa dig direkt.
  • Är du symtomfri rekommenderas testning på dag fem från att den sjuka personen i hushållet har tagit sitt prov.

Du som inte får symtom och har fått ett negativt provsvar kan gå tillbaka till sina dagliga aktiviteter sju dagar efter det att personen i ditt hushåll testade positivt. Du ska fortsätta vara uppmärksam på om symtom dyker upp även efter sju dagar.

Du som har haft covid-19 det senaste halvåret är generellt undantagen från förhållningsregler. Men om du får symtom ska du stanna hemma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet