Åke Nilsson har arbetat 50 år som brandman

Uppdaterad
Publicerad

Året var 1967 då Åke Nilsson började arbeta vid brandförsvaret i Järlåsa. Nu har det gått 50 år och det beskrivs som ytterst ovanligt att ha varit på samma arbetsplats under så många år.

Idén att bli brandman var inget som Åke Nilsson själv hade kommit på. Det var dåvarande brandchefen som kom in till affären i Järlåsa där Åke Nilsson arbetade. ”Du ska börja på brandstationen, jag har redan pratat med din chef”, sade han till Åke Nilsson. Det var början på hans tid som brandman och där blev han kvar.

– Man blir lite förundrad var 50 år har tagit vägen men tittar man tillbaka så har det hänt otroligt mycket på den tiden.

”Ställt upp för bygden”

Anledningen att Åke Nilsson blev kvar arbetsplatsen var bland annat för att han ville ställa upp för bygden.

– Jag har velat göra allt för att detta ska fungera. Jag har varit engagerad och ställt upp mycket ideellt. Det är bra för bygden att det finns en brandstation. En annan anledning är kamratskapen som varit mycket bra.

Åke Nilsson berättar att han fortfarande klarar de krav som gäller, både läkarundersökningar och konditionstester.

– Vi får se hur länge jag blir kvar, jag tar en dag i taget.

Hyllas av kommunen

I början av februari hyllades Åke Nilsson av Uppsala kommun på brandstationen Viktoria för sina insatser och blev kallad för kommunens hjälte. Att han kunnat och velat vara kvar så länge berättar han beror på en förstående familj.

– Jag känner mig överväldigad, stolt och glad. Det är helt otroligt att det här har blivit så stort. Jag är glad över att bli uppmärksammad på det här viset för mina 50 år i brandförsvaret. Det känns långt in i hjärtat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer