Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeolog Linda Qviström var med och upptäckte gravfynden vid utgrävningarna Foto: Magnus Hellström/SVT

Arkeologernas fynd: Uppsalas första kristna begravningsplats

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologerna har funnit de första kristna bekräftade gravarna i Uppsala. Gravarna är från 1000-talet och hittades när domkyrkoplan grävdes ut inför renoveringen av domkyrkans toppornament.

Arbetet med att lägga igen platsen framför domkyrkan pågår just nu för fullt. Men tidigare låg ett gravfält på platsen och det stod sannolikt en kyrka i trä här på 1000-talet.

– Skeletten vi har hittat är ganska långa och och har haft kraftiga muskelfästen och liknande. Det tyder på att att de har tillhört en samhällselit, säger Linda Qviström, arkeolog vid Upplandsmuseet.

Utgrävningarna av platsen utanför Uppsala domkyrka genomfördes under 2019 i samband med att domkyrkans toppornament skulle tas ned och renoveras. Till det krävdes en jättelik byggkran som behövde placeras där de gamla gravarna låg.

Gravgåvor saknas

Gravarna är de äldsta upptäckta – bekräftade kristna – som hittats i Uppsala. De tre äldsta gravarna kan vara redan från 900-talet.

– De har varit begravda enligt kristna traditioner utan till exempel gravgåvor, säger Linda Qviström.

Skeletten finns nu i Upplandsmuseets lokaler i Morgongåva och resultatet av utgrävningarna har sammanställts i en rapport på flera hundra sidor.

Se mer om gravfynden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.