Åklagare Johan Delin menar att man måste skilja på oskickligt beteende och brottsligt beteende. Foto: SVT

Åklagaren: ”Brott kan inte styrkas”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det på övervakningfilmen ser ut som om mannen utsätts för övervåld väljer åklagaren att inte väcka åtal.

– Den här filmen visar på ett beteende som inte kan försvaras på något sätt. Men frågan är då om den kan styrka brott, säger åklagare Johan Delin.

En övervakningsfilm från häktet i Uppsala visar hur en omhändertagen man i häktet får ta emot slag, knuffar och annat fysiskt våld. Det är en granskning som Sveriges Radio Uppland gjort de senaste veckorna.

Kriminalvården gör bedömningen att det handlar om övervåld och har gett den aktuella vårdaren sparken. Åklagaren gör en annan bedömning.

– Den här filmen visar på ett beteende som inte kan försvaras på något sätt. Men frågan är då om den kan styrka brott. Och med de uppgifter som fanns i förundersökningen som jag hade att ta hänsyn till, där filmen ingick men det var också en massa muntliga uppgifter. Så menade jag att man inte kunde styrka uppsåtligt brott, säger Johan Delin, åklagare.

Samtidigt understryker han att det inte är ett okej beteende.

– Men det måste man ju skilja på, oskickligt beteende och brottsligt beteende, det är andra bevisgrader, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.