Området i anslutning till parken och Carolina rediviva spärrades under fredagen av för en teknisk undersökning. Foto: Utryckning Uppsala

Åklagaren: ”De är bekanta med varandra”

Publicerad

Den misstänkta gärningsmannen och brottsoffret är enligt åklagaren bekanta med varandra. 20-åringen knivskars och fördes till Akademiska sjukhuset i fredags.

– Personerna är bekanta med varandra och de är överens om varför de har träffats på platsen, säger åklagare Elin Blank.

Den 22-åriga man som tidigare idag häktades på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel av en 20-årig man har i förhör uppgett att han känner 20-åringen sedan tidigare. De ska även ha lämnat en samstämmig redogörelse för varför de har träffats i Engelska parken.

– De har berättat i förhör men jag kan i nuläget inte gå in på vad de har sagt. Men de är överens om varför de har träffats,

Elin Blank Foto: SVT

säger hon.

Kan du säga något om vad 22-åringen har berättat?

– Han har lämnat en berättelse om vad som hänt, men han nekar till brott.

LÄS MER: Man knivskuren i Engelska parken

Ändrad rubricering

Händelsen rubricerades ursprungligen som försök till mord men skrevs under tisdagens häktningsförhandling ned till grov misshandel.

– Han begärdes häktad för försök till mord eller alternativt grov misshandel och domaren gjorde bedömningen att det i nuläget är sannolika skäl för grov misshandel.

Varför skrevs rubriceringen ned till grov misshandel?

– Du får egentligen ställa den frågan till domaren för att höra hur han har tänkt. Men vi är tidigt i utredningen och vi vår se vad det landar i när vi har fått in alla läkarutlåtanden och en mer konkret skadebild.

LÄS MER: 22-åring häktas misstänkt för knivdåd

Fördes till sjukhus

20-åringen fick en knivskada i axeln och fördes till Akademiska sjukhuset. Enligt åklagaren ska det i dagsläget inte röra sig om någon livshotande skada.

– Han knivhöggs i axelpartiet. Men jag har inte några dagsfärska uppgifter om hur det är med honom just nu. Han fick vård i tid och det ska vad jag förstår inte röra sig om några livshotande skador.

LÄS MER: En anhållen för mordförsök i Engelska parken

Förundersökning

Åklagaren har nu fram till den 13 juni på sig att väcka åtal. En tidsfrist som hon bedömer är tillräcklig för att utreda vad som hänt.

– Förutom att få in mer vårdmaterial ska det hållas ytterligare förhör. Det har inte gått så många dagar ännu och det kvarstår saker att följa upp. Åtal ska väckas den 13 juni och det kommer vi förmodligen hinna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.