Aktivister genomförde aktion mot laxodling i natt

Publicerad

I natt har minst två aktivister brutit sig in och släppt ut en lax från en odling i Uppland.

Susanne Kedvik är anställd vid det drabbade företaget.

– Vi har stora nätkassar där laxen förvaras, och då har man simmat in med våtdräkt och utrustning och skurit hål i en sån här nätkasse. Och så har man tagit med sig en lax. Men flera andra fiskar har ju smitit ut, hur många vet vi inte än men ett stort antal.

Vad får det här för konsekvenser för er?

– Ja, det är ju flera dagars arbete som kommer gå åt att reparera skadan. Kassen är sönderskuren. Dessutom blir man ju rädd att det här ska hända igen. Vi kommer behöva ha personal här på nätterna som bevakar, det känns tråkigt.

– Fisken är uppfödd i fångenskap, de som släpps fria kommer svälta ihjäl direkt. Det förstår inte de här aktivisterna.

Kan ni fånga in de fiskar som smet ut på egen hand?

– Nej, det är fullkomligt omöjligt. Vi kan inte skicka ner dykare med håv som ska leta. De fiskarna ser vi aldrig igen.

Bakom aktionen står en grupp som kallar sig Tomma burar. Tidigare har man gått in i en grisfarm och tagit med sig två grisar. I båda fallen har man anmält sig till polisen efteråt och är öppna med vad de heter och vad de gör.

– Vi vill uppmärksamma att djur hålls fångna i strid med deras naturliga behov. Och så vill vi få till en debatt kring problematiken med att djur lider och att de ses som vår egendom och producenter till vår mat. Djur är levande varelser som har rätt till liv och frihet, säger Martin Smedjeback, en av grundarna till Tomma burar.

Att det företag som nu fått sin nätkasse förstörd menar att laxen som släpptes ut inte har en chans i naturen, håller inte Martin Smedjeback med om.

– Jag tycker det är ett märkligt resonemang. Inför den här aktionen har vi varit i kontakt med flera etologer och veterinärer och enligt dem hade laxen stor chans att klara sig alldeles utmärkt. Och nu får den ju chansen, hade den varit kvar på odlingen hade den ju dött, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer