Aktivister inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot 14 av de greenpeaceaktivister som i höstas tog sig in på Forsmarks kärnkraftverk genomfördes under onsdag förmiddag. Åtalet gäller olaga intrång men Greenpeace kallar det ett säkerhetstest.

Ett 70-tal aktivister från Greenpeace tog sig in på kärnkraftverken Forsmark och Ringhals den 9 oktober 2012. Händelsen gav upphov till starka reaktioner och många började ifrågasätta säkerheten på våra kärnkraftverk. I dag hördes 14 av dem av Uppsala tingsrätt.

– Det känns lite konstigt att det är jag och mina kamrater som sitter inför rätta när vi faktiskt har gjort en samhällstjänst genom att stresstesta det här kärnkraftverket och visa på de säkerhetsbrister som finns, sa Sofia von Post, som är en av de åtalade aktivisterna, till rätten.

Aktivister på kärnkraftverk

Alla aktivister utryckte stor förvåning över hur lätt det var att komma in och hur länge de kunde vistas inne på området.

Bör dömas till dagsböter

Men åklagaren, Maja Kullinger, menar att oavsett vilka intentioner aktivisterna hade så har de begått ett olaga intrång genom att klättra över staketen och ska dömas till dagsböter:

– Riksdag och regering har bestämt att vi ska ha kärnkraft. Man kan tycka vad man vill om det. Man kan jobba för att det ska avskaffas. Däremot får man inte ta sig in på skyddade områden.

Det är inte första gången tingsrätten prövar ett olaga intrång under liknande omständigheter. I alla tidigare fall har dom åtalade dömts, men den här gången tror Greenpaece advokat, Jan Palmblad, att det finns en liten chans att rätten tar hänsyn till den goda tanken.

– Jag har märkt en glidning i rättstillämpningen. Vi har två glädjande domar där aktivister frikänts. Och då har man åberopat att det här handlar om opinionsbildning, säger Jan Palmblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet