Foto: TT

Akut blodbrist i Uppsala län

Publicerad

Det råder akut brist på nästan alla blodgrupper på Akademiska sjukhuset. Nya och gamla blodgivare söks och gensvaret har varit gott – men mer behövs.

Få gav blod under påskledigheten och nu är det nästan helt tomt i blodlagren på Akademiska sjukhuset. På grund av detta har man nu kraftsamlat och sökt nya och gamla blodgivare via en rad olika kanaler.

– Vi har startat ett upprop på Facebook, skickat ut sms till våra blodgivare, men vi har även bett sjukhuset att uppmana de anställda via intranätet att ge blod. Utöver det så har vi även uppmanat människor att ge blod via P4 Uppland, berättar Margaretha Östlund, ansvarig för marknadsavdelningen på GeBlod i Uppsala län.

Gott gensvar men mer behövs

Detta har haft effekt och just nu har de fullt av blodgivare på plats, berättar hon. Men krisen är långt ifrån över.

– Vi måste ha få in mycket mer de kommande veckorna. Skulle en stor olycka ske nu så ligger vi illa till, säger hon.

Även under sommarledigheten tenderar de att se en nedgång sett till antalet blodgivare. Så nu behöver man avstyra den akuta bristen, men även fylla på blodlagren till sommarledigheten.

Boka tid

Margaretha Östlund rekommenderar att de som planerar att ge blod bokar tid så att de mer effektivt kan ta emot alla blodgivare.

– Men viktigast är såklart att vi får in mer blod, säger Margaretha Östlund.

Akut brist för majoriteten av blodgrupperna

Visa

Just nu är bristen är akut för följande blodgrupper:

0+

A-

B+ och B-

Ab+ och AB-

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer