Det råder blodbrist på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Maggie Östlund, leg biomedicinsk analytiker säger att det är viktigt att blodgivarna blir fler. Foto: SVT / Marcus Ericsson TT

Akut blodbrist på Akademiska i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Blodlagren har sjunkit kraftigt vid blodcentralen på Akademiska sjukhuset i Uppsala de senaste veckorna och nu är sjukhuset i stort behov av blod.

Det är framförallt blodgrupperna A+ och A-,  O+ och 0- som sjukhuset är i behov av.  

– Åtgången har varit större än blodlagret. Det har varit vinterkräksjuka och våra blodgivare har också varit sjuka vilket är en bidragande orsak till att blodlagren sjunkit, säger Maggie Östlund, legitimerad biomedicinsk analytiker på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

”De flesta kan vara blodgivare”

En enhet blod, eller en påse innehåller 4,5 dl blod. Just nu ligger blodcentralen på Akademiska på 600 enheter och ambitionen är att ligga på 900-1000 enheter.

– För att ge blod måste du vara fullt frisk, 18 år och väga minst 50 kilo, säger Maggie Östlund.

Olika mellan kvinnor och män

Om du är kvinna kan du lämna blod högst tre gånger per år och som man fyra gånger. Ingrid Schwalbe, 18 år, är en av blodgivarna som SVT Nyheter Uppsala möter:

– Det är en liten sak för mig som kan rädda livet på någon annan, säger hon.

”Blodgivarna är byggstenarna”

På grund av att blodlagret på Akademiska sjukhuset är oroväckande lågt vädjar sjukhuset nu till alla blodgivare att boka en tid.

– Blodgivarna är oerhört viktiga för svensk sjukvård. De är byggstenarna. Det spelar ingen roll hur duktig du än är som kirurg eller hur fint sjukhus du har – utan blodgivarna kan det hända att folk inte klarar sig, säger Maggie Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.