Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjön Tämnaren svämmade över efter kraftiga regn i höstas. Det gjorde att Albin Hidén förlorade drygt 400 ton vete. ”Det är en utmaning”, säger han. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Albins mark hamnade under vatten – 625 000 limpor i förlorad skörd

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Albin Hidén mark hamnade under vatten då Tämnaren i höstas drabbades av en av de värsta översvämningarna någonsin. Totalt har 1 300 hektar jordbruksmark legat under vatten vilket slår hårt mot flera i området.

– Det är nog det värsta i mannaminne, säger Albin Hidén.

Höga vattenflöden i sig är inget ovanligt runt Tämnaren i nordvästra Uppland. Men i höstas drabbades sjön av en av de värsta översvämningarna någonsin. Enligt Uppsala Vattens mätningar var vattennivån den högsta sedan 1979.

Regnen började i augusti och i september slog de kraftiga skyfallen till. Sen kom snön. Det tillsammans med att området är platt gör att vattnet rinner undan långsamt.

En av de som drabbats är Albin Hidén. Något som P4 Uppland tidigare rapporterat.

– Det är en utmaning, säger han.

”625 000 limpor i förlorad skörd”

Enligt grova beräkningar från Länsstyrelsen i Uppsala län och LRF låg drygt 1 300 hektar jordbruks-, samt ytterligare cirka 500 hektar skogsmark, under vatten när det var som värst. Även om det nu börjat rinna undan är stora delar av marken obrukbar och delar av skörden kommer att bli försenad.

Albin Hidén uppger att han förra året förlorade drygt 400 ton vete.

– Det blir drygt 625 000 limpor, förklarar han.

”En katastrof”

Det är fortfarande för tidigt att uppskatta de ekonomiska skadorna. Men enligt LRF så rör det sig om miljonbelopp.

– Det är katastrof för många där ute, säger Gun Ekman, ordförande för LRF:s kommungrupp i Heby.

Med ”katastrof” menar hon att mark inte kan brukas som planerat, stödfoder måste köpas in, samt att konsekvenserna riskerar att bli långvariga. Nu har LRF och länsstyrelsen tillsammans med Heby, Uppsala och Tierps kommuner, samt Uppsala Vatten bildat en arbetsgrupp för att gemensamt hitta både lång- och kortsiktiga lösningar.

– Vattnet har börjat sjunka undan, men det kommer tyvärr att ta tid innan det är på normal nivå efter den nederbörd och de extremt höga vattennivåerna som vi har haft, säger Daniel Melin, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

*En hektar är 10 000 kvadratmeter. En fotbollsplan är drygt 0,7 hektar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.