För med sin fyra Facebooksidor, en egen hashtag på Instagram och tiotusentals likes och incheckningar har eken kommit att bli ett landmärke. Välkänt för många, inte minst för resande norr om Uppsala.
Jennifer Lovén är en av de få som bor i direkt närhet till den ödsligt placerade eken – och även om hon själv inte har checkat in vid den så har hon förståelse för andras hänförelse och intresse.
– Det är ju jättekul att folk uppmärksammar den. Den har alltid funnits där och varit en del av min vardagsvy, så att andra tycker den är fin är bara kul. Kan tänka mig att många tycker det är kul att skicka bilder eller märka ut sin resa på något sätt med något konkret. 'Nu är jag vi eken, bara 15 minuter kvar tills jag är hemma', eller liknande, säger Jennifer Lovén.
”Alla pratar om den”
På väg till sin Thailands-flight på Arlanda från sin hemstad Sandviken såg Helena Fröhler till att checka in vid eken. Och det var heller inte hennes första gång.
– Alla pratar om den. Tidigare checkade man in på Terminal 5 i sociala medier, men i dag har det blivit så att alla jag känner gör det vid trädet på väg till Arlanda. Men det är inte bara de som ska utomlands. Ofta i mitt flöde kan jag också se folk som checkar in på måndag på väg till jobbet och sen på fredag när vecka är slut. När man ser eken i sitt flöde vet man att den personen är på väg någonstans. Det är som en rolig grej, säger Helena Fröhler.
Behölls för estetiken
Under E4:ans dragning på sträckan mellan åren 2002 och 2007 valde Trafikverket att ha kvar eken av estetiska skäl. Något som är ett undantag när det kommer till stora vägprojekt som detta. Det gillas av Jennifer Lovén som också menar att en cementsugga inte skulle kunna ha blivit ett lika viralt resemärke.
– Motorvägar, betong och asfalt. Det är inte levande. Då är det bra med en gammal ek som symboliserar trygghet i tider då allt är föränderligt. Det är dessutom väldigt tråkigt på just den sträckan. Natur behöver alla. Träd är levande. Det ser jag som något fint i alla fall, säger Jennifer Lovén.
Den här artikeln är från 2015.