Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är på tiden att vi får ett likvärdigt alternativ, säger Alexander Hellström. Foto: Jasmin Lindberg, SVT.

Alexander har testat nytt manligt preventivmedel: ”Funkar bra”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Hellström, 36, från Enköping har deltagit i en forskningsstudie av ett nytt preventivmedel för män. Totalt deltar 420 par runt om i världen i studien – varav 50 är från Sverige.

–  För min del har det funkat väldigt bra. Det är bra att vi män också får ett likvärdigt alternativ, säger han.

P-gel för män testas av flera hundratals par i världen och kan finnas på marknaden om sju år. Deltagarna i studien får smörja in axlar och överarmar med gelén som består av hormoner som ska hämma spermieproduktionen.

– Jag tyckte det skulle bli spännande att se om det skulle påverka en själv något eller om man skulle vara oberörd, säger Alexander Hellström.

”Bra att vi män får ett likvärdigt alternativ”

Forskningsstudien pågår under två års tid och inget av paren i studien har hittills blivit gravida. Forskarna bedömer det som minimal sannolikhet att bli gravid från och med att spermienivåerna kommit ner på låga nivåer av gelén. Några större biverkningar har Alexander Hellström inte heller känt av.

– En del har tyckt att det varit spännande och många har frågat hur man vågat. Jag har resonerat att det är många kvinnor som har p-piller som inte drabbas speciellt. Det är bra att vi män också får ett likvärdigt alternativ.

Hör Alexander och hans fru Joanna Hellström berätta mer om hur de påverkats av studien i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer