Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alf Bergstrand ersatte sin gräsmatta med mat Foto: Lisa Chröisty/SVT

Alf ersatte sin gräsmatta med mat: ”Nästa steg till hållbart liv”

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av projektet ”Goda hem”, myntat av Ultuna Permakultur, har Alf Bergstrand och hans familj gått med på att få sin trädgård i Norby i Uppsala omgjord till odlingsmark. Där kan han nu hämta sin egen potatis och sallad.

– Den vanligaste reaktionen är först ”wow” följt av ”men ska du inte ha någon gräsmatta?” säger Alf Bergstrand.

I april gick Alf Bergstrand med på att vara med i ett projekt startat av Ultuna Permakultur. Därmed sa han ja till att ersätta sin gräsmatta med odlingsmark, för att så småningom bli självförsörjande.

Nu blommar stora delar av odlingarna och Alfs familj kan skörda flera grödor. Dessutom blir ett överskott som grannar och familj kan ta del av.

– Vi valde att gå med i det här som nästa steg i omställningen till att leva hållbart, men en annan viktig del är att det ökar kontakten med grannarna vilket är särskilt viktigt om vi skulle hamna i en kris, säger Alf Bergstrand.

I klippet: Hör Alf berätta om de reaktioner han får på sin nya odlingsbara trädgård och hur de hanterar omställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.