Cirka en miljon svenskar beräknas ha en riskabel konsumtion av alkohol. Foto: TT

Alkoholberoende ska få hjälp på videolänk

Uppdaterad
Publicerad

En e-mottagning på Akademiska sjukhuset ska göra att fler vågar söka hjälp för alkoholproblem. – Många av de patienter jag träffar har länge varit medvetna om sitt riskbruk, men inte vågat söka hjälp, säger chefsöverläkaren Tobias Eriksson.

E-mottagningen är en pilotstudie vid beroendemedicinska mottagningen. Via videolänk får patienterna i sex virtuella möten träffa läkare och sjuksköterskor för bedömning, provtagning, medicinering och uppföljning.

– För många är det skamligt och stigmatiserande att sätta sig i ett väntrum på en beroendemedicinsk mottagning. Vår förhoppning är att e-mottagningen gör att fler söker sig till vården och accepterar att ta emot behandling, säger Tobias Eriksson som är chefsöverläkare vid beroendemottagningen till SVT Nyheter Uppsala.

Ska få fler att ta emot behandling

Redan om en vecka inleds försöket, som ska pågå till november i år. Målgruppen är personer över 18 år som i dag inte har kontakt med vården men som har ett alkoholbeteende som är riskabelt. Cirka en miljon svenskar beräknas ha ett riskbruk av alkohol

– Många av de patienter jag träffar har länge varit medvetna om att de har ett alkoholproblem, men inte vågat söka hjälp. E-mottagningen ska fånga upp människor tidigt i processen, innan komplikationer som till exempel leverskador, blodtryck och hjärnskador, säger Tobias Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.