Akademiska sjukhuset inför alkoholpaus inför operation. Foto: TT/SVT

Alkoholstopp inför operation

Uppdaterad
Publicerad
Sedan 2009 är det rökstopp inför vissa operationer på Akademiska sjukhuset.
Nu tar sjukhuset nästa steg och inför alkoholstopp en månad före operation.

Projektet ska sjösättas den första oktober, inom ortopeden och handkirurgi. Syftet med alkoholstoppet är att patienterna ska slippa komplikationer och få snabbare återhämtning och läkning.

– Vi är nog första avdelning på Akademiska att fråga om alkoholkonsumtion och erbjuda hjälp om man har ett riskbeteende. Man vet att det är en ökad risk för att drabbas av en komplikation om man dricker före operation, säger Karin Bernhoff, verksamhetschef för ortopeden och initiativtagare till satsningen, till SVT Nyheter.

”Alkohol belastar flera vitala organ”

Alkoholpaus i samband med operation genomförs inom ortopeden och handkirurgi på Akademiska sjukhuset, men tanken är att även andra avdelningar på sjukhuset ska införa liknande rutiner.

– Alkohol belastar flera vitala organ i kroppen vilket bland annat ökar risken för infektioner, blödningar och komplikationer i hjärta-kärl. Komplikationer i samband med operation leder i sin tur till längre vårdtider, mer intensivvårdsbehov och ökad dödlighet, säger Karin Bernhoff.

Hur tror du patienterna kommer reagera?

– Jag tror att det är rätt okontroversiellt. Många kommer inte tycka att det är så konstigt, patienterna är måna om ett bra operationsresultat. De som har en risk för hög konsumtion kanske tycker att det är skönt att få hjälp, och de är också intresserade av att få en bra operation.

Rökstopp finns redan

– Vi vill uppmärksamma patienterna på fördelarna med en paus i alkoholkonsumtionen, att man själv kan bidra till ett bättre operationsresultat precis som vid rökstopp, säger Karin Bernhoff.

Redan 2009 införde Akademiska rökstopp inför planerade ortopediska operationer med gott gensvar.

– Det är väldigt implementerat i hela Sverige. Vi ser att många slutar röka definitivt och det är en väldigt bra folkhälsoinsats. Rökfria operationer har fallit väl ut i hela landet.

En liknande alkoholpaus-satsning har tidigare gjorts vid Skåne universitetssjukhus i Malmö och på Visby lasarett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer