Alkoholstopp på Akademiska sjukhuset – ”Inget moraliserande”

Publicerad

Rökstopp blev en succé. Nu tar man konceptet vidare och säger nej till alkohol. Akademiska sjukhuset vill få mindre komplikationer vid sina operationer.

Som vi kunde berätta tidigare i veckan inför Akademiska sjukhuset ett alkoholstopp för patienter som har en operation planerad. Den första oktober påbörjas projektet inom ortopeden och handkirurgin.

Syftet med alkoholstoppet är att patienterna ska slippa komplikationer och få snabbare återhämtning och läkning.

– När vi införde rökstoppet 2009 blev debatten att vi moraliserade och diskriminerade rökare. Det har ingenting med det att göra. Vad människor gör efter operationen lägger vi oss inte i. Men vi ser gärna att man håller upp med både alkohol och rökning i en månad före operationen, säger Karin Bernhoff, verksamhetschef vid ortopeden på Akademiska sjukhuset.

”Måste vara säker”

Att alkohol har negativa effekter på människors hälsa är vida känt, ändå görs det här alltså först nu.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Innan man går ut med riktlinjer och rekommendationer måste man vara ganska säker på sin sak. Och först nu har vi ordentliga, vetenskapliga belägg för att kunna säga att alkoholen har negativa effekter i samband med operation, säger Karin Bernhoff.

Om projektet går enligt plan kommer resten av sjukhuset att följa efter och alkoholstoppet införs då i resterande verksamhet.

I klippet ovan kan du följa med in på ortopeden i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer