Michal Brehmer är julvärd i år igen. Det är ett sätt att både höja julstämningen för honom själv, men även göra gott för andra, tycker han. Foto: SVT / Adam Sjöborg

Alla är bjudna när Uplands firar jul

Uppdaterad
Publicerad

För de som inte har en plats vid ett julbord, tak över huvudet, eller någon att sitta med, finns julfirandet på Uplands nation. De arrangeras av volontärer för alla. Det är detta julen handlar om, sa flera av dem som arbetade i köket när SVT tittade in under förberedelserna.

Det slamras med grytor och mat skickas ut och in i ugnarna. Snart ska Uplands nation slå upp dörrarna för allmänheten. De höll även öppet under julafton, och då var inte tomt i matsalen direkt.

– Vi hade 888 besökare ganska exakt, igår under julafton. Vi väntar oss några färre i dag, då det brukar vara så under juldagen, säger Michal Brehmer, julvärd på Upplands nation, som annars studerar på historieprogrammet.

Han arbetade även förra året, och tycker att det är ett fantastiskt sätt att fira jul på. Jonathan Gustafsson, som hackar morötter en arbetsbänk bort, håller med.

– Igår firade jag med familjen, i dag är jag här. Det blir fjärde året för mig, så detta är lite av min egen jultradition, säger Jonathan Gustafsson.

Hör mer från volontärerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.