Uppsala kommuns näringslivsdirektör Charlotte Skott tycker att Almedalsveckan är ett effektivt sätt att knyta kontakter och lära sig nya saker. Foto: SVT

Allt eller inget – olika syn på Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen drar Almedalsveckan igång då politiker, näringsliv och organisationer träffas under intensiva dagar i Visby. Bland kommunerna i Uppsala län skiljer det rejält på hur mycket man satsar på att delta.

Almedalsveckan har blivit en av årets viktigaste mötesplatser för politiker, organisationer och näringsliv. Uppsala kommun lägger ungefär en miljon på marknadsföring och utöver det tillkommer boende och resor för de cirka 50 personer som kommunen skickar.

För näringslivsdirektör Charlotte Skott är det en självklarhet att kommunen deltar.

– På väldigt liten yta och på ett effektivt sätt får vi möjlighet att möta och träffa många personer. Och vi får möjlighet att träffa kunskap på ett effektivt sätt

Charlotte Skott får medhåll av forskaren Lena Lid Falkman på Handelshögskolan. Hon menar att Almedalsveckan är en fantastisk möjlighet för att höja kompetensen hos alla typer av tjänstemän och samhällsintresserade.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan har forskat på Almedalveckans funktion.

– Det som inte syns i media är de 4 000 seminarierna som handlar om allt ifrån förskolepedagogik till IT-säkerhet. Det är ett enormt utbud, säger hon.

”Vi tycker det är för dyrbart”

Knivsta kommun skickar sex deltagare och arrangerar ett seminarium.

– Under perioden 2018-2019 är Knivsta kommun ordförandekommun inom samarbetet Arlandaregionen där fem parter samverkar för en utvecklad flygplatsregion med förbättrad infrastruktur, näringslivstillväxt och ökat bostadsbyggande. Ett gemensamt Almedalseminarium är en viktig del i regionens kommunikationsarbete, skriver kommunen i ett mejl.

Men tre av länets åtta kommuner väljer att inte skicka någon alls i år, däribland Älvkarleby.

– Vi tycker att det är för dyrbart och vi har inte deltagit tidigare år heller. Vi ser inte nyttan med de utläggen, säger Veikko Niemi som är ekonomichef och tillförordnad kommundirektör i Älvkarleby.

Veikko Niemi är ekonomichef och tillförordnad kommundirektör i Älvkarleby.

Men Uppsalas näringslivsdirektör, Charlotte Skott, menar att länets alla kommuner ändå är representerade i och med att Region Uppsala och Handelskammaren tillsammans med Uppsala kommun håller i två seminariedagar. Syftet med dem är att skapa ett intresse för vårt växande län.

-  Under Region Uppsalas paraply ingår alla länets åtta kommuner, så alla kommuner finns med på plats, säger hon.

Så satsar länet på Almedalen

Visa

Heby skickar en person.

Knivsta skickar 6 personer och lägger ytterligare 8 600 på att hålla ett seminarium.

Uppsala skickar cirka 50 personer och lägger ytterligare en miljon på seminarier och marknadsföring.

Tierp skickar en person.

Östhammar skickar 5-7 personer.

Enköping, Håbo och Älvkarleby skickar inte några representanter till Almedalsveckan i år.

Region Uppsala, där bland annat Akademiska sjukhuset ingår, skickar cirka 15 personer. De lägger drygt 400 000 på seminarier och marknadsföring.

Resa och boende kostar mellan 5 000 och 7 500 per person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer