Foto: Hjärt-Lungfonden

Allt fler KOL-sjuka i Uppsala län mår bättre

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala län lever cirka 20 000 personer med KOL. I Hjärt-Lungfondens KOL-rapport 2015 som släpps i dag presenteras ny forskning som visar att antalet försämringsperioder hos KOL-sjuka halverats på bara tio år. Detta tack vare bättre behandlingsmetoder.

– KOL är en plågsam sjukdom och därför är det särskilt glädjande att de KOL-sjuka mår bättre. Vi på Hjärt-Lungfonden stödjer forskning om ny individanpassad behandling med målet att minska lidande och för tidig död bland de KOL-sjuka, säger Kristina Sparreljung generalsekreterare i Hjärt-Lungfonden.

”Upplever maktlöshet”

KOL-sjuka drabbas av försämringsperioder, så kallade exacerbationer, som skyndar på sjukdomsförloppet och ökar risken för förtida död. Ny forskning visar att antalet försämringsperioder hos KOL-sjuka har halverats mellan 1999 och 2009. Tre viktiga orsaker till förbättringen är bättre hjälp till fysisk träning och rökstopp samt nya läkemedel.

– Många som lider av KOL upplever en total maktlöshet. Med vår KOL-rapport vill vi ge hopp till de drabbade. Forskningen gör stora framsteg nu och kan stå inför avgörande genombrott de närmaste åren, säger Kristina Sparreljung.

Tidigare diagnoser underlättar

En annan viktig orsak till att de KOL-drabbade mår bättre är att de diagnostiseras allt tidigare. På elva år har även medelåldern för KOL-diagnostisering sjunkit med 7 år, då medelåldern sjönk från 73 år till 66 år mellan 1999 och 2009. En tidig diagnos av KOL är avgörande för att sjukdomsutvecklingen ska kunna bromsas. Men fortfarande lever fyra av fem KOL-drabbade utan att veta om sjukdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.