Allt fler kvinnor löser ut jaktkort Foto: TT

Stor ökning av kvinnliga jägare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt fler kvinnliga jägare – både i landet och i Uppsala län. Från 1997 till 2016 har antalet kvinnliga jägare ökat med 61,3 procent, det visar siffror från Jägareförbundet.

Männen är fortfarande kraftigt överrepresenterade bland landets alla jägare. Men intresset för att jaga ökar bland kvinnor. För mellan 1997 till 2016 har antalet kvinnliga jägare ökat med 61,3 procent , det visar siffror från Jägareförbundet.

– Det är jätteroligt, och viktigt. Kvinnorna gör i dag vad man är intresserade av, och inte vad de bör göra enligt traditionellt genusmönster, säger Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Följer trenden

Uppsala län står sig bra sett till hela riket. För antalet utlösta jaktkort bland kvinnor ligger länet just under rikssnittet med sina 6,4 procent. Bland de kvinnor som tar Jägarexamen ligger däremot Uppsala högt upp. För de som tog Jägarexamen 2016 var 21,9 procent kvinnor och snittet i Uppsala var 28,6 procent.

– Uppsala följer hur trenderna ser ut i hela landet. Dels är det många kvinnliga jägare i skogslänen, då kontakter är en viktig faktor när man börjar jagar. Sen är det också många kvinnliga jägare i de större städerna.

”Har ett uppdrag”

Vad gör ni för att fler kvinnor ska börja jaga?

– Vi är ju en en förening, men vi har också ett mål från staten där vi ska jobba för att fler kvinnor ska börja jaga och att fler kvinnor finns på ledande nivåer inom förbundet. Det är också någonting som vi jobbar hårt för. Det är fortfarande en låg andel kvinnor som jagar, men vi ser det här som en lång process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.