Foto: TT

Flest skiljer sig efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

September är den månad då flest vill skilja sig. Statistiken visar att det ofta är efter just ledigheter som ansökningarna om skilsmässa ökar.

Det är flera internationella studier som visar på fenomenet. En stor andel skilsmässor sker i direkt anslutning till avslutade semestrar.

– Vi har länge trott att det bara är något vi säger. Men det är vetenskapligt belagt att faktiskt stämmer, säger Monica Buhrman, psykolog och psykoterapeut vid Uppsala universitet.

Även i Sverige kan man se en liknande tendens.  De senaste åren ansökte i genomsnitt  flest par om skilsmässa i september, följt av mars och januari.

Foto: SVT Grafik

”Lappa ihop det”

En av de största bakomliggande faktorerna tror forskare ligger i att semestern ofta blir en tid ”nu eller aldrig” för par i icke välfungerande relationer.

– Det finns många par som försöker lappa ihop det under semestern. Och när det inte lyckas så blir det ett slags reaktion på det och paren ansöker om skilsmässor, säger Monica Buhrman.

Monica Buhrman, psykolog. Foto: SVT

Att många ansöker om skilsmässa i mars, tror Monica Buhrman beror på att det tar tid för många par att ordna det praktiska inför skilsmässan.

Arbeta på relation

Att ledigheten är en tid att arbeta på relationen, stöds av statistiken. December och juli är de månader då tingsrätterna i genomsnitt får in minst antal skilsmässoansökningar. Men att vänta med att ta itu med relationsproblemen till semestern är inte en bra idé, enligt Monica Buhrman.

– Det är viktigare att fungera som ett par och en familj i vardagen och inte under semestern. Det är viktigt att tänka på kommunikationen och att arbeta på sin relation varje dag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.