Allt fler söker hiv-relaterad vård i Uppsala. Foto: TT

Allt fler söker hiv-relaterad vård i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som sökt vård för hiv-relaterad sjukdom i Uppsala har tredubblats de senaste tio åren.

År 2016 sökte 272 personer vård för hiv-relaterad sjukdom i länet, det är mer än en tredubbling jämfört med siffran från 2006 som var 64. Men det är inte fler som smittats av sjukdomen, utan det är fler som lever med sjukdomen i dag än vad det har varit tidigare. Medicinska framgångar det senaste decenniet med exempelvis bromsmediciner kan vara en förklaring bakom det ökade antalet.

– I dag har vi så pass bra mediciner att människor som bär på hiv kan leva lika länge som en person som inte bär på hiv. Det är en orsak bakom det ökade antalet vårdsökande, säger Johan Hedlund som är smittskyddssjukösterska på Region Uppsala.

Totalt sett sökte 6273 personer i Sverige vård 2016, jämför man den siffran med 2006 som var 1684 så har antalet nästan fyrdubblats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.