Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Martin Persson förklara konceptet ”Zoom-boom” i klippet. Foto: TT

Allt fler vill göra skönhetsingrepp – videomöten en vanlig orsak

Publicerad

Flera som utövar skönhetsingrepp vittnar om en ökad efterfrågan av plastikkirurgi och andra ingrepp. En av anledningarna är videosamtalen under pandemin.

– Folk såg sitt ansikte mycket under videomöten och blev mer medvetna om hur de ser ut, säger Martin Persson, professor i hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Mer pengar i plånboken när utgifter som resor försvann, eller smidigare återhämtning under hemarbete. Anledningarna till att människor har sökt kosmetisk kirurgi under och efter pandemin är många. Det visar en ny studie från American society of plastic surgeons. Den femte vanligaste anledningen var att människor upptäckte saker de vill förändra med sig själva under videosamtal.

– Vissa kanske sparar pengar och väljer att göra detta för sig själva, medan andra känner att de inte ser så bra ut jämfört med andra och måste göra ingrepp, säger säger Martin Persson.

Efterfrågar psykologisk kompetens

Det finns inget entydigt sätt att säga om en skönhetsoperation är positiv eller negativ, båda alternativen är möjliga. Men en indikation på om personen som genomför ingreppet kommer att må bra eller dåligt efter är förväntningarna.

– Man måste titta på individen. Är personen psykologiskt sårbar eller har personen realistiska förväntningar? säger Martin Persson.

En sak som Martin Persson efterfrågar är psykologisk kompetens hos utövare av kosmetiska ingrepp, så att de kan samtala med människor om förväntningarna.

Hör mer i klippet.

Mer om studien

Av de tillfrågade kirurgerna i den amerikanska studien från American society of plastic surgeons har 76 procent sett en ökning i efterfrågan av kosmetisk kirurgi jämfört med innan pandemin, och det är främst fettsugningar, ansiktslyft, botox och fillers som efterfrågas.

De fem vanligaste anledningarna var:

  • Känna sig uppfräschad/se yngre ut efter pandemistress
  • La märke till kroppsliga förändringar som de ville förbättra nu när man träffas fysiskt igen
  • Sköt upp ingrepp under panemin och är nu redo
  • Förbättra självkänslan/självförtroendet
  • La märke till saker de vill förbättra under videomöten

Källa: Inaugural ASPS Insights and Trends Report: Cosmetic Surgery 2022

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.