Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du några av årets konstverk. Foto: Jonas Ekebacke/Destination Uppsala

Ljusfestivalen i Uppsala trotsar energikrisen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen drar ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala igång och till skillnad från andra platser i landet där man släcker ned för att spara på elen, kommer det lysa lite extra i stan den närmaste tiden.

– Det går att göra roliga saker och samtidigt tänka på att spara på elen, säger Jonas Ekebacke, projektledare på Destination Uppsala.

Till skillnad från tidigare år har årets konstnärer själva fått ansöka om att vara med i ljusfestivalen. Något som Jonas Ekebacke tror påverkar evenemanget.

– Det blir mer fritt utifrån konstnärernas önskemål, säger Jonas Ekebacke.

Jonas Ekebacke hoppas att festivalen ska motivera människor att ta sig ut och bidra till ett tryggare klimat i Uppsalas innerstad.

Har kapat tiderna

Med energikrisen i åtanke har bland annat årets drifttider kapats med två timmar per kväll, vilket motsvarar en minskning med 30 procent jämfört med tidigare år.

– Verken i sig drar inte heller så mycket el.

I videon: Se några av årets konstverk och hör mer om hur man resonerat kring elförbrukningen.

Allt ljus på Uppsala pågår under kvällstid mellan 3-20 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.