Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Platsen där arbetsplatsolyckan skedde, i Boländerna. Foto: SVT

Allvarlig arbetsplatsolycka i Boländerna – man fick ström genom kroppen

Uppdaterad
Publicerad

En man har skadats allvarligt efter att ha fått ström genom kroppen i samband med att han utförde arbeten på ett ställverk i Uppsala.

– Han var inte vid medvetande när han fördes till sjukhus, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Larmet inkom på tisdagsförmiddagen. Olyckan ska ha skett i samband med att det utfördes arbeten i ett ställverk nära järnvägsspåren i Boländerna, uppger polisen.

– Sedan har något gått fel och han har då fått kraftig ström i sig, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Den skadade mannen, som är i 40-årsåldern, fördes med ambulans eskorterad av polisbil till sjukhus. Mannen vårdas på intensivvårdsavdelningen vid Akademiska. Sjukhuset beskriver hans skador som livshotande men tillståndet uppges vara stabilt.

”Tar hand om personal”

En anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka har upprättats. Polisen spärrade av området och har hållit förhör. Ärendet har tagits över av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att han har fått en ljusbåge i sig och blivit allvarligt skadad. Vi vet inte exakt hur det gått till ännu och det är det vi håller på att ta reda på nu för att se om det begåtts något fel och om någon kan ställas till svars för det, säger Karin Hemrå Forsberg, åklagaren som leder förundersökningen.

Vattenfall bekräftar att det är en av deras anställda som skadats.

– Initialt har vi nu fokus på att ta hand om personal och utreder skyndsamt vad som har förorsakat olyckan, skriver Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall i ett mail till SVT.

Ska besöka företaget

Även Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket har kopplats in.

– I ett första skede har vi kontaktat företaget och kollat så att de har ordnat med krisstöd. Senare i veckan kommer vi att besöka företaget för att utreda vad som hände, säger Håkan Angeldahl, arbetsmiljöinspektör.

I videon berättar Jonas Trässman, huvudskyddsombud, Vattenfall, om frustrationen efter olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.