Gustav Lindström får beröm för sin insats i JVM. Foto: Bildbyrån

Almtunabacken i JVM-final – ”Guld vore stort”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till lördag står allt på spel. Då har ishockeybacken Gustav Lindström chans att plocka med sig en guldmedalj från JVM hem till Uppsala.

– Det vore stort, säger morbrorn och tränaren Marcus Ragnarsson som följer JVM genom tv-rutan.

Det var ingen självklarhet att Almtunabacken Gustav Lindström skulle ta plats i JVM. Först dagen före julafton stod det helt klart att han var en del av truppen.

Nu har han tillsammans med Juniorkronorna tagit sig hela vägen till final, och natten till lördag möter man Kanada i det slutgiltiga avgörandet.

– Han har spelat på ett bra sätt, snabbt och enkelt med touchen. Andra backar kanske transporterar

Marcus Ragnarsson i Tre kronortröjan 2004. Foto: TT

pucken mer, medan han levererar den enkelt till forwards eller backkollegan. Jag tycker han tar för sig med kroppen också och går ut i sargarna och tar kontakt med motståndarna, och han vinner många sådana dueller. Jag har bara bra saker att säga! konstaterar morbror Marcus Ragnarsson som också är Gustav Lindströms tränare hemma i Almtuna IS.

”Borde använt honom mer”

Den enda kritiken från landslagsmeriterade morbror Marcus är att systersonen inte fått spela tillräckligt mycket.

– Jag tycker kanske han har fått för lite istid, man skulle kunna ha använt honom mer. Men det är hård konkurrens och man får ta det man får och det har han gjort på ett bra sätt.

När du ser på matcherna, är det som analyserande tränare eller som nervös morbror?

– Det är klart man vill att det ska gå bra för honom och att man studerar honom lite extra noga. Nervös blir jag inte, jag vet att det är små marginaler i hockey och att det kan hända grejer.

Flyt i utslagsmatcherna

Många skickliga spelare, ganska bra balans i laget och därtill lite flyt i utslagsmatcherna, det har varit juniortruppens framgångsrecept tycker Almtunatränaren.

Nu ser han fram emot nattens avgörande.

– Det ska bli jättekul att se matchen mot Kanada. De är lite favoriter men Sverige har nog goda möjligheter vinna tycker jag.

Så du hoppas att Gustav får med sig en guldmedalj hem?

– Ja det vore häftigt. Det har bara hänt två gånger tidigare i Sveriges historia, så guld vore stort, absolut.

Så sänds medaljmatcherna

Fredag 5 januari (natt till lördag)

22.00 Bronsmatch: Tjeckien-USA, TV12 

01.30 Final: Sverige-Kanada, SVT2

Repris på finalen klockan 08.00 på lördag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.