Alsike kloster rekryterar nunnor i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Alsike kloster behöver rekrytera fler nunnor för att klostret på sikt ska leva vidare. Nu har de hittat intresserade kvinnor i Kenya.

Klostret i Alsike har funnits i femtio år men två av de tre nunnorna har blivit både för sjuka och gamla för att kunna driva verksamheten vidare. Därför har den yngste av dem planer på att rekrytera fler nunnor – och det i Kenya.

–Jag har haft förmånen att få vara i Kenya vid några tillfällen och upptäckt att det finns en hel del kvinnor som lever ogifta och som vill fortsätta att leva så. I Kenya är det inte alltid så lätt, vilket gjorde att det blev ett starkt möte, de kände att det här kanske är deras kall att leva som jag, en luthersk nunna, berättar syster Karin.

Två kenyanska kvinnor har anmält intresse för att bli nunnor i Alsike. De är redan socialt engagerade i sitt hemland och syster Karin har varit på besök i omgångar vilket gjort att beslutet växt fram. Migrationsverket har precis i dagarna gett en av de två kvinnorna klartecken att komma till Sverige.

Men varför vill de komma hit till ett kloster Sverige utan lön eller några andra kontakter här?

–Här får de ett sammanhang för ensamma kvinnor där man ändå kan leva i en gemenskap. Men nu ska de ju prova sitt kall, vi får se hur de trivs när de kommer hit, säger syster Karin.

Du ser inte en risk att de kanske blir lite lurade att komma hit?

–Nej. Det finns inget klosterliv i Kenya så här kan de få träning och utbildning sen får vi se hur det blir. De kan mycket väl åka tillbaks till sitt hemland efter en tid och starta upp egna verksamheter där.

Planer på en klosterby

Syster Karin och klostrets styrelse vill bygga en hel klosterby i Alsike. Här ska finnas en gårdsbutik och övernattningsmöjligheter för den som vill vila upp sig, fira högtider med systrarna eller kanske anordna någon mindre konferens. På så sätt hoppas styrelsen att klostret ska kunna trygga sin framtid.

–De kommer att tillföra oss en massa varm energi och jag tror att de kommer trivas i vår internationella miljö härute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.