Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du vad politikerna Martin Sahlberg (M) och Katrin Jakobsson (S) vill göra för att få fler ungdomar i Älvkarleby i arbete. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Här finns störst andel arbetslösa ungdomar i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 20 procent av ungdomarna i åldern 18-24 i Älvkarleby kommun var utan jobb förra året. Det är ungefär dubbelt så hög andel som rikssnittet under samma period.

– Det är jättetråkigt så klart och någonting vi jobbar kontinuerligt med, säger fullmäktigeledamoten Katrin Jakobsson (S) som är socialdemokraternas nya förstanamn i kommunen.

Även om arbetslösheten bland unga har sjunkit rejält jämfört med för tio år sedan då den låg på 30,3 procent, så är den fortfarande hög och högst i länet. I fjol var snittsiffran för året 19,3 procent vilket kan jämföras med rikssnittet på 10,3.

Kommunvalet 2022 Älvkarleby
Älvkarleby kommun har sedan länge brottats med hög ungdomsarbetslöshet. Foto: SVT

– Vi ser i dag att trösklarna till arbetsmarknaden är alldeles för höga för dem som inte har ett arbete att gå till, säger Martin Sahlberg (M) som kandiderar till kommunfullmäktige.

I videon ovan hör du hur S och M vill minska arbetslösheten i Älvkarleby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Älvkarleby

Mer i ämnet