Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ambulansen: ”Det kan vara det som räddar livet på patienten” Foto: SVT

Akademiska ensamma i landet med unik blodmetod som räddar liv

Publicerad

Det ser ut som en liten lunchväska – men kan vara skillnaden mellan liv och död för svårt skadade patienter som förlorat mycket blod. Ambulansen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är ensamma i Sverige om att kunna ta med sig blodpåsar. En metod som ökar patienternas chanser att överleva.

Lunchväskan är egentligen en kylväska, och i den ligger två påsar med blodgruppen 0, som kan ges till alla oberoende av vilken blodgrupp man har.

Sedan två år tillbaka kan ambulanserna på Akademiska sjukhuset ta med sig blodpåsar i ambulansen. På så sätt kan man ge blod direkt på olycksplatsen eller brottsplatsen.

– Det kan vara det som räddar livet på patienten. När man haft en stor blödning behöver man få blod så fort som möjligt för man behöver få de syrebärande röda blodkroppar som man har förlorat för att kunna syresätta hela kroppen, säger ambulanssjuksköterskan Johan Mälberg.

Unikt i Sverige

Blodpåsarna kommer till användning ungefär en till två gånger i månaden, vid till exempel trafikolyckor eller knivskärningar.

Och den här metoden är ambulansen på Akademiska ensam om i Sverige. Tidigare har man sprutat in en saltvattenlösning för att få i gång blodcirkulationen i kroppen på svårt skadade. Det fungerar, men det är mycket bättre att ge riktigt blod, förklarar man.

– Redan i dag är det flera ambulanshelikoptrar runtom i landet som tar med sig blod, men jag tror att det är fler och fler ambulanser som också kommer få den möjligheten, för det har en potentiellt väldigt stor nytta för patienten, säger Johan Mälberg.

Se Johan Mälberg visa upp kylväskan och blodpåsarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer