Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ambulanschef Lars Westman i Uppsala hur öppningen av nya Tullgarnsbron påverkar framkomligheten för ambulansen. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Ambulansen i Uppsala kan spara livsviktiga sekunder när nya bron invigs

Publicerad

När den nybyggda Tullgarnsbron i Uppsala tas i bruk under lördagen kan det bli lättare för ambulansen att ta sig fram. Islandsbron stängs då av för allmän trafik och blir ambulansens viktigaste utryckningsväg.

– Vi tror att det kommer att gå lite fortare, säger Lars Westman, avdelningschef för ambulansen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I samband med att Tullgarnsbron öppnas och Islandsbron stängs för annan trafik än utryckningsfordon, kollektivtrafik och taxi kommer även trafiken på Västra Ågatan att bli enkelriktad.

– Det kommer också att underlätta för oss, när det blir lättare att köra om, säger han.

Viktigt att undvika trafikstopp

Ambulansen har varit delaktig i planeringen av den nya Tullgarnsbron, och enligt de trafikmätningar som finns kommer de nya trafikflödena att fungera för ambulansen.

– Det primära för oss är att det inte blir stopp i trafiken när vi kommer på utryckning. Då tickar sekunderna väldigt snabbt. Men att man kan behöva ta ner farten framför allt i stadstrafik, det kan vi leva med, säger Lars Westman.

Tullgarnsbron invigs idag, lördagen den 27 april.

I klippet berättar ambulanschefen om vad öppnandet av den nya Tullgarnsbron kommer att innebära för ambulansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.