Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården, vill gärna att en ny station byggs i Gränby. Då skulle målen för utryckningstiderna hållas, menar han. Foto: Johan Nilsson/TT

Ambulanssjukvården klarar inte utryckningstiderna

Publicerad

Det finns i dag politiskt uppsatta mål för ambulansutryckningar i Region Uppsala. 70 procent av befolkningen i länet ska nås inom 10 minuter vid livshotande tillstånd. I dag nås 64 procent. Målet för utryckningarna uppfylls inte, och så har det varit länge.

Per Andersson

– För många uppdrag spelar inte en minut hit eller dit någon roll ur medicinsk synpunkt, men det finns tillstånd som är livshotande och då är varje minut viktig, säger Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Svårare att hinna fram

Att Uppsala växer både centralt och på landsbygden plus att det byggs om och placeras ut farthinder gör att ambulanserna får allt svårare att hinna fram i tid. Det går helt enkelt inte köra fortare i rusningstrafik när Kungsgatan korkar igen.

Anna-Karin Wicksell Hellström

– Det är frustrerande när det är mycket bilar i vägen, säger specialistsjuksköterskan Anna-Karin Wiksell Hellström, som jobbat i nästan 30 år inom ambulanssjukvården.

För att nå målen vill ambulanssjukvården att det byggs en ny station här i Gränby – då skulle man snabbare komma ut på larm från Lindbacken, Funbo och Storvreta, och då skulle man också nå utryckningsmålen.

Prioriterar inte ny station

Malin Sjöberg Högrell

- Det finns ett önskemål om en ny ambulansstation i Gränby, men det är inget som vi prioriterar just nu, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Varför inte det?

– Vi har en lång önskelista när det gäller våra investeringar och då är ambulansen inte något som vi sätter främst nu i alla fall.

Men de politiska uppsatta målen om ambulansutryckningar uppnås ju inte, och ambulanserna kan inte köra fortare?

-  Det stämmer att man inte når målen, men samtidigt har man emellanåt prövat på att ha en ambulans stående i Gränbystaden för att korta tiderna. Det är en temporär lösning och eventuellt får vi fortsätta med den temporära lösningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer