Rånarna kastade in Andreas Montoya i element, sparkade och slog honom, klädde av honom och tejpade händer, fötter och mun. Foto: SVT

Andreas rånades av sin dejt: ”Han trodde att han dödat mig”

Publicerad

Andreas Montoya hade stämt träff med en kille via en dejtingapp. Men i stället kom maskerade män in i lägenheten, misshandlade Andreas svårt och tog hans mobil och bankkort.

Det har gått en vecka sedan domen föll mot ”dejten”, en 19-årig man som fick två och ett halvt års fängelse för det brutala rånet en dag i mars.

Andreas Montoya känner att han nu fått upprättelse, men minnena finns kvar – och de är jobbiga:

– Jag ligger naken och fastbunden på golvet när jag hör att han tar kort på mig, det var nog det mest förnedrande. Sedan ringde han sina kompisar och han sa att han trodde jag var död, berättar Andreas Montoya.

När rånarna lämnat lägenheten lyckades han ta sig loss med hjälp av en kökssax och ta sig till en granne som larmade polis och ambulans.

”Som en sjukdom”

Månaderna gick efter rånet, och medan polisutredningen pågick försökte Andreas Montoya bearbeta det som hänt.

– Sedan ringde de plötsligt en dag och sa att de hade tagit honom – han hade gripits för ett annat brott och de kunde binda honom till min lägenhet via DNA, säger Andreas Montoya.

Rättegången var den jobbigaste dagen i hans liv.

– Hela den här händelsen är som en sjukdom, som jag nu är frisk ifrån – det är över.

Hör Andreas Montoya berätta om rånet och känslorna efteråt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.