Foto: Tema/Akademiska Hus

Ångströmlaboratoriet byggs ut för miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägaren Akademiska Hus har tillsammans med Uppsala universitet beslutat sig för att bygga ut Ångströmlaboratoriet.

Idag består Ångström av 72.000 kvadratmeter och rymmer bland annat forskning och utbildning inom rymdfysik, matematik, innovativ energi, materiallära och nanoteknologi. Ytterligare 30.000 kvadratmeter ska tillkomma.

Utbyggnaden är uppdelad i två etapper. En ny flygel, söderut, ska börja byggas våren 2018 med inflyttning hösten 2020. I den ska nya undervisningslokaler och kontorsplatser få plats. Nästa steg är att bygga en ny huvudbyggnad mot norr.

– För att fortsatt kunna bedriva framstående forskning och utbildning är det viktigt att fortsätta utveckla de kunskapsmiljöer vi har. Ångströmlaboratoriet är internationellt välkänt och har gott renommé, med denna satsning stärker vi Uppsala universitets internationella attraktivitet ytterligare, kommenterar Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Allt klart 2022

Byggstart för huvudbyggnaden är planerad till hösten 2018 och med inflyttning våren 2022.

I huvudbyggnaden ska en ny entré finnas – men också reception, studentservice, mötesytor, café, bibliotek, ljusgård och aula.

– Det här är en offensiv satsning för att Uppsala universitet ska behålla sin position bland världens 100 främsta universitet, kommenterar Johan Tysk, vicerektor för naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Idag huserar omkring 5000 studenter och anställda i lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.