Från vänster: Hayar Gohary, Johan Tysk, Eva Åkesson och Charlotte Thelm. Foto: SVT

Ångströmslaboratoriet byggs ut – första spaden satt i marken

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs det första spadtaget till miljardutbyggnaden av Ångströmlaboratoriet i Uppsala. På så sätt hoppas universitetet stärka sin position internationellt.

Det var en nöjd rektor Eva Åkesson som var på plats för att inleda grävarbetet under tisdagen.

– Det här betyder mycket för Uppsala universitet. Det är efterlängtat och något vi jobbat med och planerat sen 2012, så det är med stor glädje och stolthet som jag och de andra kunde ta det första spadtaget, säger Eva Åkesson.

Övriga premiärgrävare var vicerektor Johan Tysk, NCC Building Sveriges vice divisionschef Charlotte Thelm och Hayar Gohary som är projektdirektör på Akademiska hus.

Rektor Eva Åkesson och vicerektor för vetenskap Johan Tysk. Foto: SVT

Vill se verksamhet inom AI

I det omfattande byggprojektet ingår en ny flygel på södra sidan och en ny huvudbyggnad på norra sidan där det i dag är parkeringsplatser. Den nya huvudbyggnaden är tänkt att stå klar för invigning 2022. En ökning med 30 000 kvadratmeter och ett tänkt pris på 1,2 miljarder kronor för hela kalaset.

– Vi hoppas på verksamhet inom artificiell intelligens bland annat. Det här är en plats där studenter och forskare ska mötas och bilda en vetenskaplig miljö. Jag tror att man kommer se att det i den nya tillbyggnaden blir en lite annan filosofi, med betoning på en öppen mötesplats, säger vicerektor för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap, Johan Tysk.

I klippet ovan kan du se var de nya byggnaderna ska hamna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.