I klippet berättar Anna-Sofia Hedberg om hur cancerbeskedet påverkat henne och varför det är viktigt att låta sig undersökas. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Anna-Sofia drabbades av bröstcancer: ”Blev jättechockad”

Uppdaterad
Publicerad

För lite mer än ett år sedan upptäckte Anna-Sofia Hedberg en knöl i bröstet som visade sig vara bröstcancer. I dag är hon klar med cellgiftsbehandlingarna och mår fysiskt bra men de jobbiga känslorna kring sjukdomen finns fortfarande kvar.

– Hela livet rullade framför ögonen. Det är inte en ärftlig bröstcancer form som jag har, så det är ingenting i mitt liv som har tytt på att jag skulle ha ökad risk för bröstcancer, säger Anna-Sofia Hedberg.

Mitt under pandemin i fjol fick Uppsalabon Anna-Sofia besked om bröstcancer. Hon hade tagit sig till mammografin tre veckor före sin kallelse och det var inte förgäves.

– Cancer fanns inte på kartan. Jag blev jättechockad, orolig och rädd. Och tänkte jag på hur mina barn och min familj skulle orka med den här resan.

”Låt dig undersökas”

Enligt en ny rapport från Cancerfonden ligger Uppsala län i botten gällande hur många kvinnor som går på screening för bröst- och livmoderhalscancer. Att kvinnor inte låter sig undersökas gör Anna-Sofia illa berörd.

– Gå dit och låt dig undersökas. Det är först efter en undersökning gjorts som man kan sätta in en behandling.

Hör Anna-Sofia Hedbergs berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.