Hundratals spelentusiaster samlas i årets upplaga av Birdie

Publicerad

I dag startar årets upplaga av datorfestivalen Birdie i Uppsala som kommer pågå i tre dagar. Förväntningarna är höga och i år har arrangörerna valt att fokusera på att det ska finnas något för alla besökare, oavsett om man spelar eller inte.

Golven inne i bandysalen på IFU:s arena på Gränby är täckta av cirka 3 500 kvadratmeter av golvpapp som har tejpats fast med 300 rullar golvtejp. Långa rader med bord är utplacerade och meterlånga kablar slingrar sig längs med golvet.

Ett golv som snart kommer vara fyllt av fantasifulla målningar, kanske från datorspelets värld.

Det är nämligen dags för nästan 1 000 spelentusiaster att samlas på årets datorfestival Birdie i Uppsala där de kommer umgås och spela tillsammans under tre dagar.

– Det är mycket som kommer hända under dessa dagar, förutom att vi kommer ha våra e-sport turneringar så har vi valt att i år satsa mer på helheten kring eventet, säger Viktor Knaust ordförande  och projektledare för Birdie 2019.

E-sporten fortsätter växa

En av de största trenderna inom spelvärlden är e-sport, något som syns på Birdie menar Viktor Knaust.

– Till skillnad från tidigare år är att majoriteten av de personer som besöker oss vill spela spel och vara med i våra e-sportturneringar. Vår CS-turnering brukar vara den aktivitet som drar mest besökare.

En av personerna som är på plats på festivalen är Martin Björling, eller ”Blueprint”, som han brukar kalla sig själv i spelsammanhang. Han började spela i unga år och är nu riggningsansvarig för datorfestivalen.

En av de bästa sakerna med datorfestivalen enligt honom är inte bara möjligheten att få spela, utan även att träffa andra likasinnade.

– En vanlig fördom är att spelandet inte skulle vara så socialt, vilket är fel. Jag har träffat många nya människor via spelvärlden som jag nu är vänner med i den riktiga världen.

Festivalen kommer att pågå i tre dagar, hur brukar du känna dig efter festivalens slut?

– Jag brukar känna mig trött och glad, men också lite utmattad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer