Personalen har bland annat spelat ljudböcker för att de boende ska trivas i sina rum. Foto: TT

Anställd på äldreboende smittad av corona – boende tvingas till isolering på sina rum

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid äldreboendet Attendo Topelius har konstaterats smittad av covid-19. Avdelningen har därför isolerats – de boende får inte lämna sina rum på 14 dagar.

Smittan upptäcktes på måndagen förra veckan. En anställd hade arbetat utan symptom på fredagen men insjuknat på lördagen. På måndagen testades hen positivt för covid-19.

Samma måndag isolerades avdelningen. Ingen av de boende har gått utanför sina rum.

– Vi tar inga risker. Vid första lilla tecken på symptom så gör vi de här åtgärderna för att säkerställa att det inte ska bli någon smitta, säger boendets verksamhetschef Helena Andersson.

Enligt Helena Andersson tas personalens temp varje morgon, och hon är säker på att den anställde inte hade några symptom under arbetsdagen.

– Det är det vi säkerställer. Och hon insjuknar dagen efter. Så det är svårt att säga att vi har brustit, säger Helena Andersson.

Inte testat de boende

Alla i personalen som varit i kontakt med den insjuknade kollegan testades. Ingen var smittad. Men boendets läkare gjorde bedömningen att provtagning inte behövdes för de boende.

– Han gjorde bedömningen att det inte behövdes i dagsläget utan att vi i stället skulle hålla avdelningen isolerad, säger Helena Andersson.

Boende ska hantera det bra

Enligt verksamhetschefen har isoleringen inte påverkat de boendes mående.

– Som demenssjuk kan man ha svårt att uttrycka sig men man brukar ändå kunna se om det finns en ökad oro, eller något annat som gör att vi misstänker att de har det extra jobbigt. Och det har det inte varit, säger hon.

Attendo Topelius är ett av de boenden i länet som inte har fått in smittan tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Uppsalas äldreomsorg

Mer i ämnet