Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsala kommun har anmält händelsen på ett stödboende enligt Lex Sarah – hör Tomas Odin på socialförvaltningen berätta mer i klippet. (Arkivbild) Foto: SVT

Anställd på stödboende ska ha utsatt kvinna för sexuella kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett stödboende i Uppsala ska ha utsatt minst en kvinna för flertalet sexuella handlingar.

Det framgår av en Lex Sarah-anmälan som SVT har tagit del av. 

– Det är otroligt allvarligt, säger Tomas Odin, direktör på socialförvaltningen i Uppsala.

Det var i juli som det framkom uppgifter om att en anställd på ett stödboende i Uppsala ska ha utsatt minst en kvinna på boendet för kränkningar.

Kvinnan uppmanades till att göra en polisanmälan för vad som beskrivs som sexuella trakasserier, enligt uppgifter från en Lex Sarah-anmälan som SVT Uppsala har tagit del av.

Den anställde ska även har erbjudit kvinnan tabletter och delat gränsöverskridande innehåll över sociala medier.

”Utsatta personer”

Det är oklart om fler boende har utsatts. Kommunen ska nu utreda vidare om något brustit i de rutiner som finns på boendet.

– Det här är ett kommunalt boende där människor som verkligen behöver samhällets stöd bor. Då ska det vara fullständigt självklart att man får just det stödet, säger Tomas Odin på socialförvaltningen.

Tomas Odin meddelar att den anställde kallades till ett möte för uppsägning – men hann att säga upp sig själv innan dess.

Uppsala kommun har inte polisanmält händelsen.

– Vi anser primärt att det är en arbetsrättslig fråga, säger han.

Hör mer om händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.