Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de anställda på restaurangen i Uppsala berätta om hur de behandlats. Foto: SVT

Utländska restaurangarbetare vittnar om låga löner och långa arbetspass

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda på en restaurang i Uppsala vittnar om att ha blivit illa behandlade av sin arbetsgivare. Det handlar bland annat om långa arbetspass, låga löner – och kameraövervakning.

– Det gör så ont i benen för vi står upp och jobbar i åtta timmar. Det känns omänskligt, säger ”Maria”, en av de anställda.

Både tidigare och nuvarande anställda vid en restaurang i Uppsala delar bilden av dåliga arbetsvillkor på restaurangen. SVT Uppsala har pratat med fem anställda som vittnar om långa arbetspass, låga löner och utebliven ob-ersättning.

De utsatta kommer från andra länder, talar inte flytande svenska, och befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation. Och det här tror de att arbetsgivaren har utnyttjat.

– Alla mina kollegor var invandrare som inte kan sina rättigheter i Sverige och därmed var sårbara, säger ”Martin”, en anställd.

Deltog inte i ”frivilligt” möte – fick sparken

I mitten av maj kallades hela personalen till ett möte, berättar de anställda. Chefen, som inte vill ställa upp på intervju, skriver i ett mejl till SVT att mötet var frivilligt. Men en ljudinspelning som SVT tagit del av visar att en anställd blev avskedad eftersom han uteblivit från mötet.

– Jag gick inte till mötet på grund av att det inte var på betald arbetstid, säger ”Daniel”.

I klippet: Hör inspelningen med chefen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Daniel” fick sparken när han inte deltog i ett ”frivilligt” möte.

När ”Daniel” träffade sin chef för att prata om varför han hade inte deltagit i mötet fick han beskedet att kan skulle avskedas.

– Han sa till mig att folk som jag inte hör till arbetsplatsen, säger ”Daniel”.

Enligt ”Daniel” visar ljudinspelningen ett tydligt försökt till vilseledande, där chefen försöker lura honom att säga upp sig. 

– Han gav mig ett dokument och bad mig att skriva under, men även om jag inte kan svenska insåg jag att något var fel, säger ”Daniel”.

”Ett missförstånd”

Efter att SVT hör av sig till restaurangen och frågar om mötet får de anställda besked om att de ska få betalt för att ha deltagit i mötet, och att allt varit ett missförstånd.

De anställda berättar också att de känner sig otrygga och kontrollerade eftersom de menar att chefen tittar på det de gör genom det övervakningssystem som finns installerat i lokalen – något som enligt Hotell- och restaurangfacket inte är tillåtet.

Restaurangchefen svarar via e-post att arbetsvillkoren är bra – och att kamerorna är till för att förebygga inbrott.

Hör personalens berätta om hur det är att jobba på restaurangen i klippet.

VET DU MER? Har du varit med om liknande saker som anställd på restaurang i Uppsala? Tipsa oss! Mejla: uppsala@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer