Foto: TT

Ansvarig för snöröjning i Uppsala: ”Jobbigaste vintern på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Snöröjningen och halkbekämpningen i Uppsala kommun har varit ovanligt svår den här vintern. Notan för vinterns snöröjning har blivit högre än de senaste fem åren.

– Det har varit en bedrövlig vinter, säger Hans Larsson, operativt ansvarig för snöröjning i Uppsala kommun.

Kraftiga snöfall, underkylt regn, blötsnö, plusgrader, minusgrader och så plusgrader igen. Det omväxlande och svajiga vintervädret är det som skapat mest problem för de ansvariga för snöröjningen i Uppsala kommun.

– Det har varit den svåraste vintern på länge. Det töar och så fryser det på, vilket skapar stora problem. Från november till januari hade vi väldigt mycket insatser till följd av halkan, säger Hans Larsson.

”Jobbigt för alla inblandade”

Kommunen har cirka 140 olika så kallade enheter att kalla in till snöröjning, och ett 30-tal till halkbekämpning.

– Det har varit jobbigt för alla inblandade. Rörigt på grund av det omväxlande vädret. Men jag tycker att vi gjort ett jättebra jobb, säger Hans Larsson.

Även driftchefen på Stadsbyggnadsförvaltningen, Roger Lindström, bekräftar bilden av att det varit en vinter med mycket arbete.

– Jag skulle vilja säga att det är det nya nuläget. Att vi befinner oss mycket kring nollgradigt och därför får jättemycket arbete med halkbekämpningen. Det är mixen av åtgärder som är de svåra, säger Roger Lindström.

Kraftiga snöfall orsakar problem

Dessutom har flera kraftiga snöfall inneburit stora insatser av snöröjning, något som ställt till ytterligare problem.

– Nej, det har inte varit lätt. Om jag jämför kostnaden så ligger den högre än vad den gjort de senaste fem åren, men det är ingen jätteskillnad. Det finns flera län som haft det betydligt besvärligare än vi med enorma snöfall. Tillexempel Sundsvall som har kraschat sin budget, säger Roger Lindström.

Än är det dock för tidigt att sammanfatta säsongen, prognosen tyder nämligen på mer snö framöver.

– Jag tycker att vi gjort ett jättebra jobb så här långt, vi har en hög nivå, säger Roger Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.