Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver regelbundna samtal om veterinärstudenters mående”, säger Elsa Almersson, veterinärstudent vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Kristian Östlund/Lina Yakoub/SVT

Svaret på kritiken mot veterinärutbildningen: ”Ingen har hittat det perfekta systemet”

Uppdaterad
Publicerad

En ny norsk studie visar på ett samband mellan självmordstankar bland veterinärer och avlivning av djur. Vissa studenter menar att det inte pratas nog om problemet och en veterinär säger till SVT att utbildningen bör ses över.

– Betyg säger bara en del, förklarar hon.

Resultaten i studien har kallats för ”väldigt skrämmande” av Sveriges Veterinärförbund och en veterinär som SVT intervjuat uppger att en del som väljer veterinäryrket inte vet vad de ger sig in på.

– Jag tror att bilden man får är lite glorifierad, säger Jeanette Denton, veterinär och efterlyser att man ska se över möjligheterna att gör psykolog- eller lämplighetstester inför veterinärutbildningen.

Hon har även upplevt att en del nyexaminerade veterinärer inte kan hantera svåra situationer – så som att meddela att man behöver avliva ett husdjur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När man avlivar ett djur och ser smärtan i djurägarens ögon, det känns” – hör veterinären Jeanette Denton, som tycker att antagningen till veterinärutbildningen ska ses över. Foto: Klara Misgeld/SVT

Diskuterar svåra besked på utbildningen

I dag görs urvalet till veterinärutbildningen genom betyg och högskoleprov.

– Det finns för- och nackdelar med de olika antagningssystemen. När det kommer till test är de vanligaste en intervjuprocess men problematiken är att få det objektivt. Vilka frågor ska man ställa för att få de studenter som man tänker sig är hållbara och ska fungera framåt, säger Helene Hamlin, universitetslektor vid fakulteten för veterinärmedicin.

De betonar även att man på utbildningen har diskussioner kring hur man för svåra samtal och hur man bemöter djurägare i chock.

– Men man är inte helt färdig när man går härifrån. Förhoppningsvis har man fått några verktyg som man kan jobba vidare med.

Här finns hjälp och stöd att få

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.